‘Spieder’ en ‘Universum’ van Jef Wishaupt

Kunstenaar: Jef Wishaupt
Materiaal:brons
Bronnen: www.wishaupt.nl

De beeldentuin is weer twee beelden rijker. Beelden van Jef Wishaupt: ‘Spieder’ staat centraal in de tuin en ‘Universum’ met een naar binnen gekeerde beweging.

“Spieder”

Het werk van Jef Wishaupt wordt wel “biomorf” genoemd. Abstracte vormen waarin herkenbaarheid tot uiting komt. Voorkeur voor rondingen, overgenomen uit de natuur. Geïnspireerd door alles wat hij daar tegenkomt. De Limburgse heuvels met hun glooiingen vormen de omgeving waar hij zich thuis voelt en die hem bewust en onbewust beïnvloedt in zijn werk.

Emoties worden vastgelegd in abstract ogende objecten, waarvan de vorm een levend wezen doet vermoeden. Zo ook kun je deze 3 m hoge “Spieder” zien als een soort vogel, die al spiedend waakt over de beeldentuin. De gepatineerde beelden werken meer ingetogen en leiden meer naar de vorm.

“Universum”

Jef Wishaupt is geboren in Maastricht, waar hij ook aan de kunstacademie heeft gestudeerd. De microvormen die hij in zijn begintijd als edelsmid ontwikkelde bleken een macrovergroting te kunnen verdragen. Als beeldhouwer bleef hij de ambachtelijke traditie van het vak van edelsmid trouw, waarbij hij liefst de wordingsprocessen van begin tot eind in eigen hand houdt.

De kunst van Jef Wishaupt ontstaat in een continuüm van tijdloosheid en traditie. Hij sloot zich nooit uitdrukkelijk aan bij bestaande stromingen, maar maakt zijn eigen beeldend alfabet.