Een uiterst expressieve kop

Kunstenaar: Jos Berkers
Materiaal: Brons en een betonnen sokkel
Bronnen: www.josberkers.nl

Hoofd met expressie en vol emotie

Jos Berkers (1950-2023) studeerde aan de Stadsacademie en de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Dit expressieve hoofd, schreeuwend met zijn overgrote oren, lijkt te luisteren naar zijn eigen kreet. Het staat op een voor dit beeld speciaal in cement gegoten sokkel, die de expressie van de kop prachtig versterkt. Is het een hulproep, een noodkreet , oerschreeuw of …? Het brute gietsel met een bewust ruw gelaten en onafgewerkte giethuid accentueert de verbeelde emotie.

We kunnen Jos zelf niets meer vragen over inhoud en de betekenis van dit beeld. In zijn nalatenschap vonden we de titel: “Grote Stadsschreeuw”. Hij schreef zelf over zijn hele oeuvre: Mijn tekeningen, beelden en schilderijen hebben realistische kenmerken waarbij de mensfiguur als lijdende of liefhebbende deelnemer aan onze sociale structuren het uitgangspunt is.

De inhoud wordt bepaald door mijn lotsverbondenheid met de gekozen modellen en het materiaalgebruik zich als het ware aanpast. Me bewust van de voorbijgaande aard van dit alles blijven vaak dezelfde motieven in een verwante vorm terugkomen. Inspiratie vind ik onder andere in de kunstgeschiedenis, liefdesliedjes, de natuur of in mijn eigen behoeftes en ben ik erg nieuwsgierig naar de achterkant van het gelijk.