Ancienne Puissance – Petra Verhees

Kunstenaar: Petra Verhees, Meijel
Materiaal: Glas, koper, zand, oxides
Bronnen: www.petraverhees.nl

Een glaspaneel geplaatst tussen azobé-houten zuiltjes, voorstellende een zeer oude boom die gestorven is. Zijn voormalige kracht straalt hij nog steeds uit. Deze boom is werkelijk te vinden in Frankrijk, in de regio Auvergne.

Petra over haar werk:

“Ik ben een natuurmens en wandelen is een grote passie. Al lopende op moeder Aarde voel ik me erg verbonden met landschappen, de elementen en al wat groeit en bloeit. De laatste jaren is in mijn werk een afspiegeling te vinden van veel van die zaken die ik onderweg tegenkom en heb ik persoonlijke theorieën ontwikkeld over wat ik waarneem”.

Door mijn fascinatie voor water ben ik gaandeweg gaan werken met glas, omdat ik in glas dezelfde lichtbreking aantrof. In glas vormgeven biedt echter meer mogelijkheden.

Voorafgaand aan het ontstaan van de uiteindelijke beelden speelt een heel proces van schetsen, tekenen en fotograferen.

Vergelijk de vorm van een bladskelet met de bloedsomloop van een mens: dezelfde vormen. Of de doorsnede van een boomstam, de jaarringen, met een doorsnede van een preistengel en die weer met de vingerafdruk van een mens. Natuurlijke structuren blijven me inspireren en nodigen me uit om te verbeelden.