Abstracte Torso – Jean Houben

Kunstenaar: Jean Houben (1942-1981)
Materiaal: Brons
Bronnen: –

Het beeld “Abstracte Torso” is een geschenk aan Rolduc; het kreeg een plaats voor de ingang van het Gymnasium. Houben maakte ook het beeld “Embrico von Mayschoss” dat op het kerkplein staat.

De Limburgse beeldhouwer Jean Houben liet zich voor zijn sculpturen inspireren door de mens en de natuur: onderwerpen als mannelijke en vrouwelijke naakten, dieren en bloesems verbeelde hij in brons, steen en hout. Zijn stijl varieerde van figuratief tot organisch abstract, daarbij beïnvloed door de beelden van de Engelse beeldhouwer Henri Moore. Hij werd opgeleid aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht en had les van onder andere Wim Rijvers, Fred Carasso en Arthur Spronken.

Jean Houben werd op 7 mei 1942 in Stein geboren. Hij volgde zijn middelbare studie aan het Groot-Seminarie te Rolduc en tijdens zijn studie kwam hij o.l.v. docent Jos Stassen voor het eerst bewust in aanraking met tekenen en boetseren. In de jaren daarna studeerde hij filosofie en theologie en toen merkte hij al dat het beeldhouwen een plezierige bezigheid was. Daarom beëindigde hij op 25-jarige leeftijd zijn priesterstudie en was zijn overstap naar de Jan van Eyckacademie te Maastricht niet verwonderlijk.

Jean Houben was van 1976 tot 1981 docent aan het Gymnasium Rolduc.